Press


Press

Forum naprednih tehnologija

Četvrti Forum naprednih tehnologija održaće se u Oficirskom domu u Nišu od 6. do 8. novembra. Prema rečima Mihajla Zdravkovića, gradskog većnika i predsednika radnog tima ovogodišnjeg foruma, cilj ove manifestcije je mapiranje Niša kao grada naprednih tehnologija.

„Želimo da promovišemo ciljeve za koje smo se zalagali prethodnih godina, da te ciljeve revidiramo sa našim partnerima i stručnjacima kroz panele koji će se održavati sva tri dana, kao i da privredni subjekti koji posluju na teritoriji našeg grada vide šta je to što mogu da očekuju, ali i da mi čujemo od njih šta je to što oni rade. Pored toga, želimo da nezaposlenima tokom trećeg dana pružimo mogućnost da pronađu zaposlenje u kompanijama koje će potraživati radnike“, kaže Zdravković i dodaje kako očekuje da kompanije u okviru sajamske postavke prikažu svoja najnovija rešenja i proizvode, kao i da se definišu ciljevi za naredne godine u oblasti naprednih tehnologija.
Prema rečima Aleksandra Milićevića, direktora Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, forum evoluira iz godine u godinu, a u skladu sa tim se i grad otvara u tom smeru.
„Dolaze nove kompanije koje razvijaju nove tehnologije, a ove godine forum treba da dobije nacionalni značaj. Tome u prilog govori i činjenica da će na otvaranju foruma biti predstavnika republičkih organa na najvišem nivou, a očekujemo da će ih biti i tokom cele manifestacije. Takođe, prisustvovaće i predstavnici velikih kompanija“, kaže Milićević i dodaje da će na panelima biti dosta učesnika kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, sve u cilju povećanog zapošljavanja i boljih rezultata u privredi i ekonomiji. Pored toga, treba raditi i na povećanju kvalitetne radne snage i poboljšanju konkurentnosti kako bi jedna kompanija koja posluje u Nišu bila što uspešnija, dodaje on.
Rast u oblasti naprednih tehnologija ogleda se u broju kompanija, povećanom obimu poslova i izvozu, ali neminovno taj rast prati i veći broj zaposlenih, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš.
„Ljudski resursi su najbitniji faktor za napredovanje u bilo kojoj oblasti, pa je iz tog razloga sastavni deo foruma i specijalizovani sajam zapošljavanja. Tu će na jednom mestu biti obrazovne institucije Grada Niša i privreda. Treba videti koje su to potrebe privrede, kakav je tehnološki razvoj u svetu i da li naš obrazovni sistem može da prati trendove u naprednim tehnologijama“, priča Matić i dodaje da će kompanije koje budu učestvovale u forumu pokazati potrebu za kadrom koji im je neophodan kako bi nastavili svoj rast i razvoj.
„To je prilika za sve nezaposlene Nišlije, ali i one koji već rade, da predaju molbe željenim kompanijama i da eventualno dođu do posla. Takođe, tog dana će biti i specijalizovani sajam profesionalne orijentacije na kome će učestvovati sve eminentne škole i fakulteti sa teritorije našeg grada, koji školuju kadar sposoban da se nosi sa tehnološkim razvojem u svetu“, najavljuje Matić.
Prema njegovim rečima, Sajam profesionalne orijentacije prilika je da učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na jednom mestu vide čime to raspolaže grad, u kojim srednjim i visokim školama, ali i fakultetima mogu da steknu formalno obrazovanje, ali ono što je najbitnije – da to svoje obrazovanje primene u kompanijama koje rade u Nišu. Najbitnije je, kaže Matić, da mladi ostanu da rade u gradu, a da budu konkurentni na svetskom tržištu.
Na prethodna tri sajma koja su održana u okviru Foruma naprednih tehnologija najviše su se tražili elektronci, mašinci, stručnjaci iz IT sektora i svi oni koji imaju posebne sertifikate za posebne veštine i znanja iz mašinstva, elektronike i medicine.
Paneli koji će se održavati sva tri dana treba da pokažu šta su trendovi u oblasti digitalizacije, gde su Niš i Srbija trenutno pozicionirani, ali i da ohrabri kompanije da koriste visokotehnološka rešenja u svom poslovanju.
Forum će pratiti i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblesti.
Posthumno će biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija profesoru Goranu Đorđeviću za doprinos razvoju naprednih tehnologija.

 
 

 


Izložba "Niš  - grad elektronike kroz vreme"

U Oficirskom domu u Nišu će, u okviru 4. Foruma naprednih tehnologija od 6. do 9.  novembra, i ove godine  biti postavljena  izložba starih proizvoda Elektronske  industrije  u Nišu pod nazivom  "Niš  - grad elektronike kroz vreme".
Ovim povodom, Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija  i Udruženje stvaralaca Niš poziva sve one koji imaju stare aparate/uređaje proizvedene u  EI Niš  da se jave i pridruže ih izložbenim eksponatima.
Svi zainteresovani za učešće u ovoj  sabirnoj akciji elektronskih – elektrotehničkih aparata i računarskih uređaja koji su prozvedeni početkom druge polovine prošlog veka mogu se za dodatne informacije javiti Organizacionom odboru izložbe kojim rukovodi prof. dr Bratislav Milovanović na mejl adresu batam@pogled.net, ili na telefon 063 400 080 i doneti u sedište Centra u Nišu Univerziteta Singidunum (Nikole Pašića 28).
Vlasnici mogu svoje proizvode ustupiti samo za izložbu u vreme trajanja 4. Foruma NT ili trajno ostaviti (donirati) organizatorima Foruma i Udruženju, jer se stalna izložba između dva Foruma zasada nalazi u prostorijuma Singidunum Univerziteta (Centar u Nišu) sa ciljem da se u bliskoj budućnosti stvore uslovi za osnivanje i otvaranje muzeja industrijske baštine u okviru Naučno tehnološkog parka u Nišu.
Ovim se zahvaljujemo svim učesnicima sabirne akcije uvereni da će realizacija ove akcije doprineti da sačuvamo od zaboprava izuzetne rezultate niških inženjera i tehničara  iz prošlog veka i inspirisati mlade ljude za nove domete sa ciljem da Niš postane svetski priznati centar naprednih tehnologija.

Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (inbastina@gmail.com)
Organizacioni odbor izložbe "Niš  - grad elektronike kroz vreme".
 

 

 


Kliping - Forum naprednih tehnologija 2018

Forum naprednih tehnologija 2018
Media i Reform Centar Niš
R.br. Datum Medij Naslov Teme Autori Veza
1 31.10.2018 Južna Srbija U toku Foruma naučnih tehnologija izložba starih aparata Ei Niš Forum naprednih tehnologija JS info link
2 01.11.2018 NTV Milan Ranđelović, načelnik KLER (Forum naprednih tehnologija) Forum naprednih tehnologija Niško jutro 4:40
3 01.11.2018 KCN::1 Boban Matić, direktor NSZ Niš (Forum naprednih tehnologija) Forum naprednih tehnologija Srbija online 14:35
4 01.11.2018 NTV Milan Ranđelović, načelnik KLER (cela emisija) Forum naprednih tehnologija Niško jutro 34:30