Press


Press 2019.

Forum naprednih tehnologija

Četvrti Forum naprednih tehnologija održaće se u Oficirskom domu u Nišu od 6. do 8. novembra. Prema rečima Mihajla Zdravkovića, gradskog većnika i predsednika radnog tima ovogodišnjeg foruma, cilj ove manifestcije je mapiranje Niša kao grada naprednih tehnologija.

„Želimo da promovišemo ciljeve za koje smo se zalagali prethodnih godina, da te ciljeve revidiramo sa našim partnerima i stručnjacima kroz panele koji će se održavati sva tri dana, kao i da privredni subjekti koji posluju na teritoriji našeg grada vide šta je to što mogu da očekuju, ali i da mi čujemo od njih šta je to što oni rade. Pored toga, želimo da nezaposlenima tokom trećeg dana pružimo mogućnost da pronađu zaposlenje u kompanijama koje će potraživati radnike“, kaže Zdravković i dodaje kako očekuje da kompanije u okviru sajamske postavke prikažu svoja najnovija rešenja i proizvode, kao i da se definišu ciljevi za naredne godine u oblasti naprednih tehnologija.
Prema rečima Aleksandra Milićevića, direktora Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, forum evoluira iz godine u godinu, a u skladu sa tim se i grad otvara u tom smeru.
„Dolaze nove kompanije koje razvijaju nove tehnologije, a ove godine forum treba da dobije nacionalni značaj. Tome u prilog govori i činjenica da će na otvaranju foruma biti predstavnika republičkih organa na najvišem nivou, a očekujemo da će ih biti i tokom cele manifestacije. Takođe, prisustvovaće i predstavnici velikih kompanija“, kaže Milićević i dodaje da će na panelima biti dosta učesnika kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, sve u cilju povećanog zapošljavanja i boljih rezultata u privredi i ekonomiji. Pored toga, treba raditi i na povećanju kvalitetne radne snage i poboljšanju konkurentnosti kako bi jedna kompanija koja posluje u Nišu bila što uspešnija, dodaje on.
Rast u oblasti naprednih tehnologija ogleda se u broju kompanija, povećanom obimu poslova i izvozu, ali neminovno taj rast prati i veći broj zaposlenih, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš.
„Ljudski resursi su najbitniji faktor za napredovanje u bilo kojoj oblasti, pa je iz tog razloga sastavni deo foruma i specijalizovani sajam zapošljavanja. Tu će na jednom mestu biti obrazovne institucije Grada Niša i privreda. Treba videti koje su to potrebe privrede, kakav je tehnološki razvoj u svetu i da li naš obrazovni sistem može da prati trendove u naprednim tehnologijama“, priča Matić i dodaje da će kompanije koje budu učestvovale u forumu pokazati potrebu za kadrom koji im je neophodan kako bi nastavili svoj rast i razvoj.
„To je prilika za sve nezaposlene Nišlije, ali i one koji već rade, da predaju molbe željenim kompanijama i da eventualno dođu do posla. Takođe, tog dana će biti i specijalizovani sajam profesionalne orijentacije na kome će učestvovati sve eminentne škole i fakulteti sa teritorije našeg grada, koji školuju kadar sposoban da se nosi sa tehnološkim razvojem u svetu“, najavljuje Matić.
Prema njegovim rečima, Sajam profesionalne orijentacije prilika je da učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na jednom mestu vide čime to raspolaže grad, u kojim srednjim i visokim školama, ali i fakultetima mogu da steknu formalno obrazovanje, ali ono što je najbitnije – da to svoje obrazovanje primene u kompanijama koje rade u Nišu. Najbitnije je, kaže Matić, da mladi ostanu da rade u gradu, a da budu konkurentni na svetskom tržištu.
Na prethodna tri sajma koja su održana u okviru Foruma naprednih tehnologija najviše su se tražili elektronci, mašinci, stručnjaci iz IT sektora i svi oni koji imaju posebne sertifikate za posebne veštine i znanja iz mašinstva, elektronike i medicine.
Paneli koji će se održavati sva tri dana treba da pokažu šta su trendovi u oblasti digitalizacije, gde su Niš i Srbija trenutno pozicionirani, ali i da ohrabri kompanije da koriste visokotehnološka rešenja u svom poslovanju.
Forum će pratiti i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblesti.
Posthumno će biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija profesoru Goranu Đorđeviću za doprinos razvoju naprednih tehnologija.

 
 

 


Izložba "Niš  - grad elektronike kroz vreme"

U Oficirskom domu u Nišu će, u okviru 4. Foruma naprednih tehnologija od 6. do 9.  novembra, i ove godine  biti postavljena  izložba starih proizvoda Elektronske  industrije  u Nišu pod nazivom  "Niš  - grad elektronike kroz vreme".
Ovim povodom, Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija  i Udruženje stvaralaca Niš poziva sve one koji imaju stare aparate/uređaje proizvedene u  EI Niš  da se jave i pridruže ih izložbenim eksponatima.
Svi zainteresovani za učešće u ovoj  sabirnoj akciji elektronskih – elektrotehničkih aparata i računarskih uređaja koji su prozvedeni početkom druge polovine prošlog veka mogu se za dodatne informacije javiti Organizacionom odboru izložbe kojim rukovodi prof. dr Bratislav Milovanović na mejl adresu batam@pogled.net, ili na telefon 063 400 080 i doneti u sedište Centra u Nišu Univerziteta Singidunum (Nikole Pašića 28).
Vlasnici mogu svoje proizvode ustupiti samo za izložbu u vreme trajanja 4. Foruma NT ili trajno ostaviti (donirati) organizatorima Foruma i Udruženju, jer se stalna izložba između dva Foruma zasada nalazi u prostorijuma Singidunum Univerziteta (Centar u Nišu) sa ciljem da se u bliskoj budućnosti stvore uslovi za osnivanje i otvaranje muzeja industrijske baštine u okviru Naučno tehnološkog parka u Nišu.
Ovim se zahvaljujemo svim učesnicima sabirne akcije uvereni da će realizacija ove akcije doprineti da sačuvamo od zaboprava izuzetne rezultate niških inženjera i tehničara  iz prošlog veka i inspirisati mlade ljude za nove domete sa ciljem da Niš postane svetski priznati centar naprednih tehnologija.

Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (inbastina@gmail.com)
Organizacioni odbor izložbe "Niš  - grad elektronike kroz vreme".
 

 

 


Kliping - Forum naprednih tehnologija 2018

Forum naprednih tehnologija 2018
Media i Reform Centar Niš
R.br. Datum Medij Naslov Teme Autori Veza
1 31.10.2018 Južna Srbija U toku Foruma naučnih tehnologija izložba starih aparata Ei Niš Forum naprednih tehnologija JS info link
2 01.11.2018 NTV Milan Ranđelović, načelnik KLER (Forum naprednih tehnologija) Forum naprednih tehnologija Niško jutro 4:40
3 01.11.2018 KCN::1 Boban Matić, direktor NSZ Niš (Forum naprednih tehnologija) Forum naprednih tehnologija Srbija online 14:35
4 01.11.2018 NTV Milan Ranđelović, načelnik KLER (cela emisija) Forum naprednih tehnologija Niško jutro 34:30
5
01.11.2018
Pi kanal
Četvrti FNT
Forum naprednih tehnologija
Vesti
link
6
02.11.2018
Niške vesti
Poziv za dostavljanje eksponata za izložbu „Niš – grad elektronike kroz vreme“
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
7
02.11.2018 Zona plus
Boban Stojanović, profesor - FNT
Forum naprednih tehnologija Danas
13:28
8
03.11.2018
Narodne novine
Pomozite da predstavimo grad elektronike kroz vreme
Forum naprednih tehnologija V.P.
Str.9
9
03.11.2018
Južne vesti
Traže se stari aparati i uređaji iz Elektronske industrije za izložbu
Forum naprednih tehnologija J.A.
link
10
03.11.2018
NTV
Aleksandar Milićević, RPK Niš - FNT
Forum naprednih tehnologija Telepres
9:33
11
04.11.2018
Belle Amie portal
Pomozite da predstavimo grad elektronike kroz vreme
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
12
05.11.2018
Niške vesti
Počinje četvrti Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija JS info
link
13
05.11.2018 Belle Amie portal Počinje „Forum naprednih tehnologija“
Forum naprednih tehnologija Vesna Milovanović
link
14
05.11.2018 Zona plus portal
Od sutra Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Režija
link
15
05.11.2018 Južna srbija
Sutra u Nišu počinje Forum naprednih tehnologija Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
16
05.11.2018 Dnevnik juga
Sutra počinje četvrti Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Ina Dendić
link
17
05.11.2018 Belle Amie
Forum naprednih tehnologija: Milan Ranđelović (KLER) i Aleksandar Milićević (RPK Niš)
Forum naprednih tehnologija Između redova
29:53
18
05.11.2018 JUGpress
Sutra počinje Forum naprednih tehnologija Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
19
05.11.2018 Belle Amie Počinje "Forum naprednih tehnologija" Forum naprednih tehnologija Slike dana
3:08
20
05.11.2018 NTV
Sutra počinje četvrti Forum naprednih tehnologija Forum naprednih tehnologija Telepres 2:41
21
06.11.2018 Narodne novine
Počinje četvrti Forum naprednih tehnologija Forum naprednih tehnologija V.Petrović
Str.2
22
06.11.2018 NTV
Grad Niš od sutra domaćin Foruma naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Niško jutro
2:21
23
06.11.2018 RTS
Forum naprednih tehnologija u Nišu - uključenje
Forum naprednih tehnologija Vesti
2:15
24
06.11.2018 Krstarica
Forum naprednih tehnologija otvoren u Nišu - Krstarica
Forum naprednih tehnologija Beta
link
25
06.11.2018 Beta
Forum naprednih tehnologija otvoren u Nišu
Forum naprednih tehnologija Beta
link
26
06.11.2018 juGmedia
Počeo Forum naprednih tehnologija u Nišu - juGmedia
Forum naprednih tehnologija B.Lj.
link
27
06.11.2018 Niške Vesti
Forum naprednih tehnologija - spoj znanja, inovacija, nauke i biznisa
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
28
06.11.2018 Media&Reform
Niš kao rasadnik novih tehnologija i poslovnih ljudi
Forum naprednih tehnologija Milica Branković
link
29
06.11.2018 Belle Amie portal
Grad Niš u znaku naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Vesna Milovanović
link
30
06.11.2018 Južne vesti
Niš postaje "rasadnik novih tehnologija", ali mu fale kadrovi
Forum naprednih tehnologija J.Adamović
link
31
06.11.2018 RTS
Forum naprednih tehnologija u Nišu
Forum naprednih tehnologija Ovo je Srbija
3:15
32
06.11.2018 Zona plus
Forum naprednih tehnologija: Branko Krsmanović, Mladi ambasadori
Forum naprednih tehnologija Danas
26:25
33
06.11.2018 Južna Srbija
Otvoren 4. Forum naprednih tehnologija u Nišu
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
34
06.11.2018 ZONA plus portal
Pametna specijalizacija - ključ napretka
Forum naprednih tehnologija Redakcija link
35
06.11.2018 GP 018
Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Urednik
link
36
06.11.2018 NTV
Forum naprednih tehnologija: Dragan Ilić, pedagoško društvo
Forum naprednih tehnologija
Dobar dan 22:04
37
06.11.2018 ZONA plus portal Sedam decenija EI Niš
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
38
06.11.2018 Belle Amie
Forum naprednih tehnologija: Milan Ranđelović, načelnik KLER
Forum naprednih tehnologija Popodne
17:21
39
06.11.2018 Belle Amie Grad Niš u znaku naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Slike dana
4:53
40
06.11.2018 RTV portal
U Nišu otvoren 4. Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija D.C.
link
41
06.11.2018 NTV
Niš po četvrti put domaćin Foruma naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Telepres
4:41
42
06.11.2018 NTV
Niš po četvrti put domaćin Foruma naprednih tehnologija Forum naprednih tehnologija Specijalna emisija
12:20
43
06.11.2018 KCN::1
Niš postaje centar IT industrije
Forum naprednih tehnologija Informer
3:12
44
06.11.2018 ZONA plus
Pametna specijalizacija - ključ napretka
Forum naprednih tehnologija Dnevnik
3:25
45
06.11.2018 ZONA plus Sedam decenija EI Niš
Forum naprednih tehnologija Dnevnik 2:24
46
06.11.2018
JUGpress
Počeo četvrti Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
47
06.11.2018
Novosti online
FORUM NAPREDNIH TEHNOLOGIJA U NIŠU: Krenuli u susret digitalnom "putu svile"
Forum naprednih tehnologija J. Ćosin
link
48
06.11.2018 RTV
U Nišu otvoren Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Dnevnik
1:53
49
07.11.2018
Narodne novine
Niš – tehnološki centar 21. veka
Forum naprednih tehnologija V.Petrović
Str.2
50
07.11.2018 Narodne novine Budućnost koja se oslanja na tradiciju
Forum naprednih tehnologija V.Petrović Str.3
51
07.11.2018 Politika
Četvrti Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija T.T.
Str.13
52
07.11.2018 Novosti
Krenuli u susret digitalnom „putu svile“
Forum naprednih tehnologija J.Ćosin
Str.20
53
07.11.2018 NTV
Niš po četvrti put domaćin Foruma naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Niško jutro
5:45
54
07.11.2018 eKapija
Nišu nedostaju inženjeri i IT stručnjaci - Radi se Strategija pametne specijalizacije
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
55
07.11.2018 Belle Amie portal
Napredne tehnologije u funkciji ekonomskog razvoja
Forum naprednih tehnologija Vesna Milovanović
link
56
07.11.2018 Građanin
Otvorena izložba prvih Ei aparata
Forum naprednih tehnologija M.S.
link
57
07.11.2018 Niške vesti
IT sektor od „krucijalne važnosti“ za razvoj Srbije
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
58
07.11.2018 ZONA plus portal
Sinergija ekonomije i naprednih tehnologija - uslov razvoja
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
59
07.11.2018 ZONA plus
Sinergija ekonomije i naprednih tehnologija - uslov razvoja
Forum naprednih tehnologija Dnevnik
3:41
60
07.11.2018 GP 018
U okviru foruma naprednih tehnologija otvoreno niško savetovanje ekonomista
Forum naprednih tehnologija Urednik
link
61
07.11.2018 Južna Srbija
Savetovanje ekonomista na Forumu naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija JS info
link
62
07.11.2018 Belle Amie
Napredne tehnologije u funkciji ekonomskog razvoja
Forum naprednih tehnologija Slike dana
4:31
63
07.11.2018 TV Laser
Forum naprednih tehnologija u Nišu
Forum naprednih tehnologija Vesti
1:56
64
07.11.2018
Niške vesti
FORUM NAPREDNIH TEHNOLOGIJA U NIŠU: Krenuli u susret digitalnom „putu svile“
Forum naprednih tehnologija J. Ćosin link
65
07.11.2018 NTV
Niško savetovanje ekonomista na Forumu naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Telepres
3:30
66
07.11.2018 NTV Niško savetovanje ekonomista na Forumu naprednih tehnologija (duži prilog)
Forum naprednih tehnologija Telepres 7:41
67
07.11.2018 ZONA plus
Mihajlo Zdravković (gradski većnik), Dejan Rančić (profesor elfak) i Dragan Janković (profesor elfak)
Forum naprednih tehnologija Niš u Fokusu
57:52
68
07.11.2018 juGmedia
Ekonomisti: IT sektor i rast privrede od 5 i više posto od velike važnosti za razvoj Srbije
Forum naprednih tehnologija B.Lj.
link
69
07.11.2018 JUGpress
Napredne tehnologije zadiru u sve društvene aspekte
Forum naprednih tehnologija Redakcije
link
70
08.11.2018 Narodne novine
Napredne tehnologije u funkciji ekonomskog razvoja
Forum naprednih tehnologija V. Petrović
Str.2
71
08.11.2018 ZONA plus
Boban Matić, direktor NSZ Niš i Boban Stojanović
profesor na ekonomskom fakultetu
Forum naprednih tehnologija Iz jutra u dan
47:04
72
08.11.2018 NTV
Forum naprednih tehnologija: Vladan Krstić, NSZ
Forum naprednih tehnologija Niško jutro
11:28
73
08.11.2018 Niške vesti
Sajam zapošljavanja ponudio 150 radnih mesta
Forum naprednih tehnologija Redakcija
link
74
08.11.2018 ZONA plus
portal
Posao za inženjere, programere, tehničare
Forum naprednih tehnologija Redakcija link
75
08.11.2018 ZONA plus
Posao za inženjere, programere, tehničare
Forum naprednih tehnologija Danas
3:25
76
08.11.2018 NTV
Forum naprednih tehnologija: Saša Matejić i Bojana
Satarić
Forum naprednih tehnologija Dobar dan
25:47
77
08.11.2018 ZONA plus
Milan Ranđelović, Načelnik KLER
Forum naprednih tehnologija Danas
11:43
78
08.11.2018 Belle Amie
portal
portal
Srbiji nedostaje 15.000 IT stručnjaka
Forum naprednih tehnologija Dušica Dejić
link
79
08.11.2018 GP 018
Na Sajmu zapošljavanja najtraženiji su IT stručnjaci
Forum naprednih tehnologija Urednik
link
80
08.11.2018 NTV
Na Sajmu zapošljavanja najtraženiji su IT stručnjaci
Forum naprednih tehnologija Telepres
4:12
81
08.11.2018 Belle Amie
Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Između
redova
30:59
82
08.11.2018 JUGpress
Na Sajmu zapošljavanja i profesionalne orijentacije
najtraženiji IT stručnjaci
Forum naprednih tehnologija Urednik
link
83
08.11.2018 KCN::1
Sajam obrazovanja i profesionalne orijentacije
Forum naprednih tehnologija Informer
2:28
84
08.11.2018 juGmedia
Srbiji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, do 2020. godine
broj duplo veći
Forum naprednih tehnologija B.Lj.
link
85
09.11.2018 Narodne
novine
Poslodavci traže stručnjake za napredne tehnologije
Forum naprednih tehnologija V. Petrović
Str.3
86
09.11.2018 NTV
Forum naprednih tehnologija: Nenad Stamenković i
Dušan Cvetković
Forum naprednih tehnologija Niško jutro
10:15
87
09.11.2018 Južne vesti
Mlada niška IT kompanija za samo dve godine stigla do
svetskog tržišta
Forum naprednih tehnologija Anđela
Stojanović
link
88
11.11.2018 Belle Amie
Forum naprednih tehnologija
Forum naprednih tehnologija Specijalna
emisija
18:05
89
11.11.2018 NTV
Razvoj kompanija koje se baziraju na naprednim
tehnologijama
Forum naprednih tehnologija Telepres
1:58
90
11.11.2018 Belle Amie
Forum naprednih tehnologija: Boban Stojanović,
profesor
Forum naprednih tehnologija Odgovorni
25:36
91
11.12.2018
MRCN produkcija Forum naprednih tehnologija 2018
Forum naprednih tehnologija Retrospektiva
link